Follow on Bloglovin Vandring i vardagen - march 2016

Ovanliga och vanliga brott jag begår eller kanske inte

 

Slötittar i min morgontidning, ögonen flyter lite lojt över rubrikerna och fastnar vid en rubrik. 

Jag tittar nervöst över axeln och undrar om det är min tur nästa gång att åka dit. Jag lär ju inte komma undan med att jag inte vet att det är ett brott. Vilka är det som ska gripa mig? Polisen? En nyinrättad myndighet? Någon annan? Vem, vem, vem?

Vad har den stackars kvinnan gjort? Hur gammal är hon? Har det pågått länge eller är det nyligen påbörjat?

Vid vilken ålder kan jag räkna med att bli gripen och fälld? Kommer det att upprepas då mitt brottsliga beteende med stor säkerhet bara kommer att fortgå oavsett vad jag gör för att försöka få stopp på det? Kan jag komma undan genom att skyla över och dölja, smyga och förneka skeendet? Kan jag få strafflindring genom att förneka uppsåt? Vad är straffet förresten?

Jag har förstått att vissa människor är av åsikten att det borde vara brottsligt att åldras, om inte för alla så åtminstone när det gäller dem själva, men när blir det brottsligt? Vid 25, 33, 58 eller kanske 102? Säkert är dock att de små barnen oftast ser fram emot att bli äldre, när går det eftersträvansvärda åldrandet över i brottslighet?

Vad är det som är brottsligt? Bli gammal? Se gammal ut? Krämpor? Snabbt förfall? Åldras med välbehag? Bedrägligt beteende i att dölja det? Att bli skröplig och krum eller att vara alert och kry?

Hur fälls man? Klubbad som en lake? Av ett förrädiskt placerat bananskal? Lockad i en fälla? En snabbt utslängd snarskank?

Medan jag stirrar på rubriken och låter tankar och frågor fladdra fritt slår mig plötsligt insikten att texten nog handlar om en kvinna som fällts i vanlig domstol för att ha begått något brott mot en eller flera äldre personer…. 

Så är det nog men en trött hjärnas irrationella tankefladder roar mig mer en mulen tisdagsmorgon. För säkerhets skull kastar jag en sista nervös blick över axeln innan jag går in genom dörren till jobbet, bara ut i fall att….