Follow on Bloglovin Vandring i vardagen - august 2013

Minnets oordning

På minnets krokar hänger i en otrolig oordning allt det jag ska hålla reda på. Jag undrar hur allt fastnar, och för all del inte fastnar? Hur många pin-koder kan man hålla i huvudet? Jag är lika förvånad varje gång en pinkod som inte använts på länge plötsligt rinner genom fingrarna per automatik bara för att kortet sätts i läsaren. 

Nu är ju pinkoder inte det enda jag ska komma ihåg. Personnummer, telefonnummer och lite annat är inte så svårt, i alla fall inte mina egna, svårare är det med andras uppgifter som jag bör känna till. 

Hur många lösenord till olika datasystem jag måste klara av att minnas varje dag törs jag inte ens tänka på. De flesta av dem måste dessutom bytas med, i mitt tycke, allt tätare mellanrum och inte får det gamla likna det nya för mycket. Det ska vara konstiga teckenkombinationer, jag är säker på att en del av dem kan man bara få fram genom att hålla ner massor av tangenter och skalla skärmen samtidigt. 

Ack ja, långt bakom mig har jag lämnat den tid då det fanns en krok i minnet där ett av de två lösenorden hängde medan det andra användes, lite som att växla mellan vinter- och sommarjackan. Nu är krokarna fästa överallt utan någon som helst tanke, det ena nya efter det andra hängs över det gamla förbrukade. Inget kastas, kan ju vara bra att ha även om det trasigt, skrynkligt och hänger så oåtkomligt att jag inte vet att det hänger kvar. 

Med olika strategier, systematiserad ordning eller genom att fuska (jag skriver ner  det jag ska minnas) försöker jag komma ihåg alla de användarnamn och koder jag måste hålla i minnet. Hur jag ska lösa det när det ändå inte fungerar då jag gör avsteg från strategier och system samt glömmer att anteckna det nya eftersom ”jag gör det sedan, lite senare….”.

Kanske skulle det fungera om jag i minnet placerar galgar att snyggt och i god ordning hänga allt på…….