Follow on Bloglovin Vandring i vardagen - Svåra ord……

Svåra ord……

Han är på väg till hallen iförd föreningsmundering när han möter ett gäng pojkar ur samma förening, de är ute och springer som uppvärmning. I småstaden är det nämligen ont om tider i hallen så redan i unga år börjar de värma upp på stadens gator. De är 9-10 år och han känner igen några av dem och alla utom en har reflexväst på sig. Det är naturligtvis den gosse som inte har en sådan som stoppar honom med ett ”Ööhh, vänta lite”. Utan att ha några som helst belägg för det tror mannen genast att pojken nog kommer från en till den lilla staden närliggande järnvägsknut, det finns ingen plats i världen förutom denna tågmetropol där en person ens kan tänka tanken att tilltala en annan människa på detta sätt utan att ens avse att vara otrevlig. I den lilla staden är tilltalet ofta istället ”Hördudu..”, även detta utan att vara menat att vara otrevligt.

Mannen stannar och det lilla livet säger ”Vad är en frilla?” Mannen tänker hoppsan då, inte har gossen åldern inne för denna typ av frågor. Frillohållande tarvar att man är gift, denna blonda, blåögda 9-åring är inte det. Inte ens i ett avlägset land med för mannen dunkel syn på människor, kärlek och äktenskap. Är det en historielärare som bestämt sig för att pigga upp medeltiden, som ofta anses alltför grå och trist, med lite skabrösa inslag. I så fall måste det vara en vikarie som inte riktigt har koll på åldersgruppen denne stötte på i det klassrum han för dagen besökte, eller är det bara mannen som inte riktigt vet vad de lär sig i skolan nuförtiden.

Innan han hunnit fundera klart säger pojken, ”Gubben där borta säger att jag har snygg frilla”. Gubben där borta är högst 35 år. Oj, oj oj, mannen som är bra mycket äldre än den så kallade gubben undrar vilken relikt han är i gossens ögon?  I vilket fall som helst så är mannen som kallas gubben inte dum i huvudet men rätt annorlunda. I hans fall är det så att många stallplatser finns och djur saknas inte men det är tyvärr så att i det stallet står det inte hästar i boxar utan det går omkring kor i lösdrift, så lite rörigt har han det.  

Den lille gossen, ser mannen nu, var förra veckan långhårig och hade håret uppsatt i en tofs. Nu är det mycket kort och välkammat. Då slår det honom och han frågar pojken ”Har du klippt dig?”. Den unge nickar och mannen säger då att frilla betyder frisyr. Den nyklippta gossen vrålar till de andra grabbarna ”Gubben säger att jag är snygg i håret, Gud vad äcklig han är!”.

 

Kommentera här: