Follow on Bloglovin Vandring i vardagen - march 2014

Krångliga lappar…. som gör en lite ilsk’

Det var dags att fylla i dem så jag plockade fram de lappar jag fått av myndigheten, hällde upp en kopp kaffe och tänkte: ”Det här är snart gjort, det ska vara en enkel match för mig som dagligen och stundligen letar upp, fyller i och skickar in uppgifter av mer eller mindre begriplig art till både kända och okända verk och myndigheter”. Jag hade fel och var mäkta irriterad, dessutom hade kaffet för länge sedan kallnat, när jag tyckte mig vara klar.

Myndighetens lapputskicks förtryckta datum verkade lite konstiga, som tur var hade jag för säkerhets skull kopierat de papper som utgör underlag för ifyllandet av lappar. Varför det nu ska vara nödvändigt? Underlagen är redan elektroniskt överförda till myndigheten i samma ögonblick som de skapas, därför verkar det också helt bisarrt att datumen inte stämmer överens.

Nåväl, personuppgifterna är i alla fall korrekta. Omfattning, det kan jag fylla i, man fick visst göra flera val och jag fyller i de datum som finns på underlagen (som inte stämmer med de förtryckta, därför får jag väl lapparna åter med vändande post). 

Nästa del gör mig lite förbannad. Här visar myndigheten att den inte bara misstror mig utan även den person vars profession är att bedöma min förmåga att för tillfället fullgöra min plikt på fulltid i min arbetsgivares tjänst. Den personen har noga och tillräckligt utförligt redogjort för yrke, bakgrund och orsak till min oförmåga, professionellt saklig och med ett språk som är fackmannamässigt (jag antar att det är för myndighetens skull) men fullt begripligt även för mig, ändå ombeds även jag redogöra för detta. 

Vad är de ute efter? Att jag ska visa att jag begripit vad felet är? Att diskrepansen mellan min och intygsutfärdarens beskrivning ska vara så stor att de kan avfärda ansökan? Att jag ska bevisa att jag är kapabel att skriva av en befintlig text? Att jag ska visa att jag har fantasi nog att formulera om en befintlig text men inte för fantasifull så att skillnaden blir för stor? Eller att jag ska ha en avvikande åsikt om alltihop och inte ska behöva myndighetens bifall, men om så vore skulle jag väl inte göra mig omaket att likt en nickedocka fylla i varje fält?

På nästa sida ska jag kontrollera till vilket konto jag vill ha in utbetalningen (om jag fyllt i lapparna rätt, kanske den kommer), om inkomst och arbetstid stämmer. Inte ett rätt. Jag hinner bli lite irriterad över alla fel innan jag ser att de uppgifter de har är nästan femton år gamla, kanske inte så lustigt att jag får ändra allt.

Jag ombeds också kontrollera att min arbetsgivares uppgifter stämmer, ser okej ut men organisationsnumret…. ska jag verkligen behöva ha det i huvudet? Det är dessutom inte lika på de två lapparna, på den ena tio siffror, på den andra samma tio följt av en elfte. Jag fyller visserligen i organisationsnumret på allehanda underlag då och då men inte så ofta att jag lagt det på minnet, jag googlar lite för att se vilket som ska ändras. 

På ett ställe ska jag sätta ett kryss för om jag skickar med intyg eller andra bilagor. I den handledning som finns för att jag ska klara av att fylla i lapparna står bara ”Observera att intyg måste skickas in för att behandling av din ansökan ska påbörjas”. Jaså…. undrar om de elektroniskt överförda intygen räknas som inskickade eller om jag, i dessa tider av ”lika bra att skriva ut, kopiera och spara det som ändå finns digitalt, bara utifall att…”, måste skicka in även pappersvarianter av underlagen?

Tur är att orken att spendera numer är dålig så att utgifterna är ringa då det kan ta cirka 30 dagar efter att behandlingen av min ansökan påbörjats innan utbetalning görs. Om, och bara då, allt är rätt ifyllt och inga kompletteringar behöver göras.